Onze behandelmethoden

Bij Netwerkpsychologen bieden we behandelingen aan conform de uitgangspunten van het Zorginstituut Nederland en de circulaire van Zorgverzekeraars Nederland.

  • Cognitieve gedragstherapie

    Bij deze behandelvorm leert u meer vanuit uw ratio te redeneren en minder vanuit uw emoties. Er wordt gebruik gemaakt van G-schema’s en huiswerkopdrachten.

  • EMDR / Traumaverwerking

    Deze behandelvorm is zeer effectief gebleken voor de behandeling van trauma’s. We maken gebruik van visuele, auditieve of tactiele stimulatie.

  • Inzichtgevende therapie

    Vaak is een heldere uitleg over de werking van het brein of het inzicht verschaffen over een bepaalde stoornis al helpend. Als men snapt wat er in ons brein of tijdens het denken gebeurt, kan men vaak zelf al invloed uitoefenen op het tegengaan van bepaalde klachten.

  • Oplossingsgerichte therapie

    Het kan zo zijn dat er al op vele manieren is gekeken naar de aard en omvang van bepaalde problemen of de stoornis. Bij oplossingsgerichte therapie kijken we vooral naar de toekomst, naar een oplossing. Bij Netwerkpsychologen maken we veel gebruik van deze technieken.

  • ACT

    ACT (acceptance commitment therapy) is een vorm van gedragstherapie die erop gericht is dat u een meer waardevol leven leidt. U leert op een andere manier met uw klachten, uw vervelende gedachten en gevoelens om te gaan zodat ze u minder belemmeren.

  • Systeemtherapie

    Vooral bij jeugd/jongeren gaan we vaak systemisch te werk. Een kind/jongere is bijna altijd een onderdeel van een gezin (systeem) en door dat systeem bij de behandeling te betrekken is er vaak al snel verbetering zichtbaar.

  • Geweldloos verzet

    Met geweldloos verzet hebben we een methodiek voor uw gezin beschikbaar als er sprake is van gedragsproblematiek. Spijbelgedrag, slechte schoolprestaties, veel gamen of internetverslaving zijn met deze techniek bij te sturen zonder dat u in een ruziesfeer terecht komt.

  • E-Health

    Met E-health bieden we online hulp aan waarmee u middels modules kan werken aan doelen (op uw eigen tijd, zonder behandelaar) passend bij uw hulpvraag. Via een beveiligde verbinding met een wachtwoord kunt u zo ook rechtstreeks contact hebben met uw hulpverlener. E-health kan onderdeel uitmaken van het traject en wordt met u besproken.

  • Cogmed-Werkgeheugen Training

    Netwerkpsychologen heeft een licentie voor de Cogmed werkgeheugen training. Dit is een effectieve en intensieve training gericht op het werkgeheugen van kinderen en volwassenen. Veel mensen met werkgeheugenproblemen (o.a. ADHD) hebben er baat bij. Deze training wordt soms vergoed door de ziektekostenverzekeraar.

  • Voluit Leven (gebaseerd op ACT en Mindfulness)

    In dit programma, gebaseerd op het boek Voluit Leven (Bohlmeijer en Hulsbergen) leert u om zich minder te laten belemmeren door uw klachten en meer te leven naar uw waarden (wat u belangrijk vindt in het leven).

  • Mindfulness Based Cognitieve Therapie

    Met mindfulness bent u er met uw aandacht helemaal bij. Daardoor bent u meer alert, maakt u betere beslissingen en geniet u meer van wat u doet, ziet en beleeft. Mindfulness leert u meer in het nu te zijn, zonder het direct te willen veranderen of er over te oordelen.

  • Diagnostisch onderzoek (voor jeugd tot 18 jaar)

    Om meer of beter zicht te krijgen op bepaalde gedragsaspecten van uw kind kan het verstandig zijn om een diagnostisch onderzoek te laten uitvoeren. Bijvoorbeeld om vast te stellen of uit te sluiten of er sprake is van ADHD of autisme (ASS). In andere gevallen volstaat het om alleen naar de intelligentie te kijken om na te gaan of een bepaalde onderwijsvorm nu wel of niet passend is bij uw kind. Vaak combineren we beide vraagstellingen om een zo goed mogelijk beeld te schetsen.

    Op basis van een veelheid aan verkregen informatie bespreken we uitslagen van dat onderzoek met u en bepalen we in overleg welke vervolgstappen er mogelijk zijn. Het onderzoek bestaat uit een uitgebreide intake en twee testochtenden bij ons op de praktijk. Voor nadere informatie kunt u contact met ons opnemen.

  • Psychiatrische diagnostiek en farmacotherapie (voor jeugd tot 18 jaar)

    We werken nauw samen met een vrijgevestigd psychiater, dhr. Haye bij de Weg. In voorkomende gevallen schakelen we hem in voor psychiatrische diagnostiek en farmacotherapie, uiteraard in overleg met u/ouders.

Wilt u meer weten of hebt u een vraag?

Neem gerust contact met ons op. U bent tevens van harte welkom op onze locatie aan de Badweg 2, 8934 AA in Leeuwarden.

Contact opnemen